waterlab roze

Educatie

Over water en wind is veel te vertellen. En veel te leren. Educatie is een belangrijke pijler van The Future is Water om de jeugd te betrekken bij en enthousiast te maken voor alles wat met water te maken heeft. Voor elke fase van het onderwijs (BO, VO, MBO/HBO/WO) wordt in samenwerking met verschillende partners een educatie/innovatieprogramma ontwikkeld en aangeboden die aansluit bij de doelgroep.

Basisonderwijs

De Wereld van Water – gratis lespakket

Speciaal voor basisscholen én thuis heeft het Watersportverbond een gratis lespakket over water samengesteld. Dit online lespakket verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soep en teamspirit. Na een inleiding door verschillende Olympische zeilers en windsurfers van TeamNL Zeilen, gaan de kinderen actief op zoek naarantwoorden op vragen als:

  • Hoe stel je een sterk team samen?
  • Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren?
  • Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk?
  • Wat kun je zelf doen om dat te behouden?

Het lespakket is gratis online beschikbaar en speciaal gericht op kinderen van circa 8 tot 12 jaar (groep 6 t/m 8 van de basisschool).

Wereld van water

Optimist on Tour Laboratorium

Ook tijdens Optimist on Tour, hét rondreizend watersportevenement waar kinderen kennismaken met de watersport, leren de kinderen ook over de natuur in Nederland. Verschillend thema’s komen aan bod zoals wind en water, en we bespreken ook hoe we omgaan met afval en hoe lang het duurt voordat plastic afval is verteerd.

In het Optimist on Tour laboratorium leer je bijvoorbeeld hoe een draaikolk ontstaat of wat er blijft drijven in zout water. In echte lab-jassen, als volwaardig wetenschappers, gaan de kinderen aan de slag met diverse op maat gemaakte proefjes.

 

Voortgezet Onderwijs

In samenwerking met Dutch Wavemakers is een programma ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs waarbij ambassadeurs van water (ook TeamNL Zeilen) een rondgang maken langs scholen waar zij les geven over bepaalde thema’s met betrekking tot water.

Hoger onderwijs

Door middel van samenwerking tussen sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid wordt gezocht en gewerkt aan innovatie binnen de zeilsport. Het Sailing Innovation Centre is een belangrijke partner hierin.